Vlaamse militaire politieke strategie

Militaire strategie van de Vlaamse politieke partijen en de Belgische overheid. De jonge Belgen meer weerbaarder maken. Het tekort aan soldaten en materieel aanpakken.  

Minister van Defensie Theo Francken

De nieuwe Belgische Minister van Defensie Theo Francken staat natuurlijk voor een heel grote opdracht. Na de blamage van de gehele NAVO over het Belgische defensiebeleid uit het verleden moet er nu verder gewerkt worden aan de weerbaarheid van België.  

De aankoop van militair materieel is een Federale bevoegdheid en valt onder het Belgische Ministerie van Defensie. 

Verschillende mogelijkheden worden onderzocht om de Belgische industrie te betrekken bij de wapenproducties die van nut kunnen zijn voor het Belgische leger. 

De Vlaamse politiek 

Gezien defensie een Belgische Federale aangelegenheid is valt alles wat met aankoop en begeer van militair materieel is onder de bevoegdheid van het Belgische Ministerie van Defensie. Nu dat de defensie industrie meer in de aandacht staat worden de gemeenschappen aangesproken om hun bijdrage te leveren voor de productie van militair materieel in de verschillende gewesten. Wallonië heeft van oudsher zijn eigen wapenindustrie echter Vlaanderen heeft nog een lange weg af te leggen.  

Ondanks de hoogdringendheid zijn er nog een aantal Vlaamse politici of overheidsfunctionarissen die hun vroeger beleid van extreem pacifisme blijven verdedigen en de verdere bewapening en wapenindustrie in de weg staan door geen vergunningen toe te staan of dwars te liggen. 

De Vlaamse Overheid  

Er is als een breder draagvlak voor een Vlaamse wapenindustrie. De Vlaamse Overheid is bevoegd voor een aantal zaken die tot voor kort nog ondenkbaar waren. 

De Vlaamse Gemeenschap is bevoegd voor zijn eigen politiek 

  • Buiten de marine toepassingen, de luchtvaart industrie en textiel industrie is een Vlaamse vuurwapenindustrie nog altijd taboe! 

De Vlaamse Gemeenschap is bevoegd voor zijn eigen onderwijs.

  • Wij hebben in Vlaanderen een uitstekend technisch onderwijs maar wapentechniek en een diploma van wapenmaker wordt enkel in de wapenschool te Luik onderwezen.
  • Heeft Vlaanderen, België of zelfs Europa zij eigen Europese DARPA-project ondersteuning in de technische scholen en universiteiten?  

De Vlaamse Gemeenschap is bevoegd voor zijn eigen financiering. 

  • Zijn er voldoende bekwame ambtenaren die kunnen omgaan met de vergunningsdossiers van nieuwe wapenprojecten?
  • Worden subsidies voor de wapenindustrie enkel gegeven aan grote bedrijven en multinationals die zodanig rijk zijn dat ze eigenlijk helemaal geen financiële steun nodig hebben?  Wat met de wapen  innovaties in kleine bedrijven? 

De Vlaamse Gemeenschap is bevoegd voor zijn eigen infrastructuur.

Al jaren vragen de Vlaamse wapenhandelaars naar een Vlaamse proefbank voor vuurwapens. Ieder wapen dat in Vlaanderen hersteld of gemaakt wordt moet naar de Waalse proefbank voor vuurwapens te Luik om er getest en goedgekeurd te worden. Met alle respect voor de Proefbank voor vuurwapens te Luik, maar indien er wapens in Vlaanderen gemaakt zouden worden, dan moeten al die wapens eerst naar de proefbank voor vuurwapens in Wallonië, de andere kant van België om er getest te worden, iets wat absoluut geen economische werkwijze is? 

De Vlaamse Gemeenschap is bevoegd voor zijn eigen regelgeving.

De administratie, regelgeving en toepassing van alle wapen gerelateerde onderwerpen gebeurd in Vlaanderen totaal anders dan in Wallonië hoewel ze onder de zelfde Belgische wapenwetgeving vallen. Kan de Vlaamse wapenindustrie werken onder dezelfde voorwaarden als de Waalse wapenindustrie? 

Belgische defensie 2% BNP volgens NAVO norm

Gezien België 2% van zijn BNP moet investeren in defensie om de NAVO norm te behalen gaat het om grote financiële investeringen in materiaal die tot op heden voor een groot deel in het buitenland werden gedaan. Nu worden de verschillende gewesten in België tot verantwoording geroepen om zoveel mogelijk militair materieel zelf te produceren en de lokale defensie industrie uit te breiden. 

Vlaamse defensieplan

Het domein waar Vlaanderen zich wil focussen is de uitbouw van een sterke Vlaamse defensie-industrie. Vlaanderen zal kijken naar vergunningen en andere elementen die het leven voor defensiebedrijven makkelijker kan maken, zoals manieren om de productiecapaciteit te verhogen.

Het is dan ook uitkijken hoe Vlaanderen zijn omslag zal maken van het saboteren van Vlaamse wapenprojecten, het schade toebrengen aan Vlaamse bedrijven om ze uit de wapenindustrie te houden, het gerechtelijk vervolgen van Vlaamse wapenontwerpers tot het nieuwe beleid van aanmoedigen voor activiteiten in de wapenindustrie?